Gouda Cheese Shop - Kaashandel Peters
Buy Dutch cheese and several other Dutch products online. Perfect for corporate gifts.

Wafelhuis Stroopwafels
Freshly baked stroopwafels in Japan. Sold online or at various outlets in Japan

Estate Wines Japan
Wine gifts in Japan. Offers fine wines with home delivery anywhere in Japan.

Hilton Nagoya hotel
Stunning views over central Nagoya.

Hilton Osaka Hotel
Right opposite Osaka Station.

JapaneseStreets
Japanese street fashion

KLM Japan
Book KLM tickets online.

Nederlandse Vereniging in West Japan > article

• Photos of Events • Sint op bliksembezoek in Japan

Sinterklaas heeft het al peperdruk in Nederland, hij moet ook nog op bliksembezoeken bij Nederlandse expats over de gehele wereld. Afgelopen zaterdag bezocht hij de ambstwoning van Consul-Generaal Jan de Vries in de West-Japanse stad Nishinomiya. Op een bruin paard want schimmels zijn een grote zeldzaamheid in een land waar witte paarden vanouds werden beschouwd als boodschappers van de goden.

Het had ergens in Nederland kunnen zijn. Sinterklaas en Zwarte Piet arriveren terwijl een groep van zestig ouders en kinderen enthousiast Sinterklaasliedjes zingt voor de poort van een huis. Behalve dat het paard wordt begeleid door een groepje Japanners en Japanse buren nieuwsgierig komen kijken wat er aan de hand is. “Geweldig”, glundert buurvrouw Hayashi. “Dit moet u volgend jaar zeker weer doen. Ik betaal wel voor de huur van het paard.” Als sommige kinderen de hand van Sint schudden en tekeningen geven huilen anderen en houden de benen van hun moeder zo stevig mogelijk vast. Drie Japanse persfotografen vinden het fantastisch en schieten er op los.

“Ik wist helemaal niet van deze Nederlandse gewoonte,” legt persfotograaf Fujiie uit. “Ik kende alleen het kerstfeest op 25 december.” In de ogen van de Japanse fotograaf komt het Nederlandse Sinterklaasfeest christelijker over dan kerst. “Het doet heel religieus aan,” zegt hij. Vooral het grote kruis op de mijter van Sint schijnt die indruk bij hem te wekken. “Een echt religieus festival,” noemt de verbaasde Fujiie het gebeuren.

Fujiie is vooral verbaasd over het paard van de goedheiligman. “Voor kerst kan ik me een paard gewoonweg niet voorstellen. Dan denk ik aan rendieren.” Maar het paard maakt het feest ook “huiselijker” zegt Fujie. “Ik ben heel jaloers op deze gewoonte,” legt hij uit. “Het komt echt heel gezellig over. Zoiets hebben we niet in Japan. Kerst is iets dat je viert met je geliefde of vrienden in een duur restaurant. Dit is veel vriendelijker.”

Ook moet de persfotograaf even wennen aan het feit dat niet alles op tijd gaat zoals men gewend is in Japan. Drie families met in totaal zes kinderen zitten in een file en de aankomst van de Sint wordt voor meer dan een half uur uitgesteld. “Het toont hoe belangrijk dit feest is voor kinderen,” vind Fujiie.

Consul-Generaal en gastheer De Vries ziet het hele tafereel tevreden aan. “Er is eigenlijk geen Nederlandser feest dan Sint Nicolaas,” volgens De Vries. “Nederlanders in het buitenland ervaren dit sterker dan in Nederland. Het is een fantastisch bindmiddel voor Nederlanders die in het buitenland zitten. Zijn verschijning hier brengt het Nederlandse gevoel teweeg. Dat is iets dat je in Nederland mist. Daar is de Sint een automatische verschijning. Dat is hij hier niet. Kinderen ervaren het zoals ze het in Nederland doen. Het is heel spannend en het cadeau is belangrijk. Ouders denken terug aan vroegere jaren. Dat is te merken aan de reacties. Heel knap voor een Sint die oorspronkelijk uit het buitenland komt.”

Bestuurslid van de Nederlandse Vereniging Kees Ham is het daar helemaal mee eens. “Het is een heel klein stukje Nederlandse cultuur in het buitenland, een van de weinige stukjes Nederlandse cultuur die je in het buitenland kunt hebben. Een stukje herinnering deels aan je jeugd en deels aan Nederland in het algemeen. Het speelt een belangrijke rol. Het is een soort bindingsfactor. De Nederlandse Vereniging heeft meer activiteiten, maar dit is een van de weinige activiteiten waar zowel oud als jong op afkomen.” Ham noemt dit jaar “zeer uniek” vanwege het paard dat Sinterklaas bij de Consul-Generaal thuis bracht. De eerste maal in de geschiedenis van de vereniging en een kostenpost van bijna 1500 gulden. Gezien de reacties van de kinderen is het zeker het geld waard. “Sommige kinderen gingen onmiddellijk met elkaar twisten dat er wat fout was, dat het een schimmel moest zijn. Zo heb je de kinderen er toch meer bij betrokken.”

Het paard was niet het enige onderdeel van het bezoek van de Spaanse bisschop dat de Vereniging problemen gaf. Probeer maar eens pepernoten en speculaas te vinden in Japan. Of chocoladeletters en marsepein. Een filiaal van Albert Heijn in het Friese Gorredijk was zo vriendelijk daar mee te helpen. Een maand voordat de Sint arriveerde vulde de grootgrutter twee grote bananendozen met lekkers en verzond het via het postkantoor om de hoek naar het verre Japan. Snert voor de 60 hongerige Nederlanders werd besteld bij de oudste club voor Nederlanders in de stad Kobe. Een club met historische banden met Nederland zodat de kok het recept uit overlevering heeft. Paling werd de nacht voor het feest binnengevlogen.

Zo was er voor een enkele dag een stukje Nederland in het verre Japan en klonken Sinterklaasversjes en blije Nederlandse kinderstemmetjes door de smalle Japanse straten.

Bron:
Noordhollandse Dagbladen, 5 december 2000

5 December 2000 - Kjeld Duits

♦ ♦ ♦

Name
Email
http://
Message
  Textile help