Gouda Cheese Shop - Kaashandel Peters
Buy Dutch cheese and several other Dutch products online. Perfect for corporate gifts.

Wafelhuis Stroopwafels
Freshly baked stroopwafels in Japan. Sold online or at various outlets in Japan

Estate Wines Japan
Wine gifts in Japan. Offers fine wines with home delivery anywhere in Japan.

Hilton Nagoya hotel
Stunning views over central Nagoya.

Hilton Osaka Hotel
Right opposite Osaka Station.

JapaneseStreets
Japanese street fashion

KLM Japan
Book KLM tickets online.

Nederlandse Vereniging in West Japan > article

• Books • Japan achter de schermen: Geketende democratie

Geketende democratieHans van der Lugt was tien jaar lang Japan correspondent voor het NRC Handelsblad en tevens enige tijd hoofd van de Foreign Correspondents Club Japan. Zijn ervaringen in Japan zijn net uitgebracht in een nieuw boek: Japan achter de schermen: Geketende democratie.

(Van de uitgever:) Japans eten, design of computerspellen maken al lang deel uit van ons dagelijks leven. Het land waar deze dingen vandaan komt lijkt zo vertrouwd, maar soms bereiken ons ook wereldvreemde verhalen over die samenleving. Over ‘dood-door-overwerk’ of ‘zelfopsluiters’ – jongeren die zich jarenlang in hun kamer opsluiten.

Japan wil graag deel uitmaken van de moderne, geïndustrialiseerde wereld. ‘Weg uit Azië, toetreden tot het Westen,’ zo luidde de slogan in de negentiende eeuw. Maar ondanks zulke intenties blijft het natuurlijk een Aziatisch land, en buit het deze situatie ook uit. Want enerzijds claimt Japan lidmaatschap van de moderne wereld, anderzijds wil het land juist een uitzonderingspositie innemen.

Wat is dat voor land, dat soms zo vertrouwd lijkt, soms zo vreemd? In Getekende democratie beschrijft Hans van der Lugt zijn wedervaren gedurende tien jaar correspondentschap voor NRC Handelsblad. Hij praatte niet alleen met activisten of lokale politici, maar onderhandelde ook namens de buitenlandse pers met instanties als het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het keizerlijke hof voor toegang van de buitenlandse pers. De Japanse overheid geeft namelijk de voorkeur aan zo veel mogelijk gesloten persconferenties die geheel volgens een afgesproken script verlopen – Orwelliaanse toestanden in een democratie aan de ketting.

Japan achter de schermen: Geketende democratie – Hans van der Lugt

29 December 2008 - Kjeld Duits

♦ ♦ ♦

Name
Email
http://
Message
  Textile help