Gouda Cheese Shop - Kaashandel Peters
Buy Dutch cheese and several other Dutch products online. Perfect for corporate gifts.

Wafelhuis Stroopwafels
Freshly baked stroopwafels in Japan. Sold online or at various outlets in Japan

Estate Wines Japan
Wine gifts in Japan. Offers fine wines with home delivery anywhere in Japan.

Hilton Nagoya hotel
Stunning views over central Nagoya.

Hilton Osaka Hotel
Right opposite Osaka Station.

JapaneseStreets
Japanese street fashion

KLM Japan
Book KLM tickets online.

Nederlandse Vereniging in West Japan > article

• Kansai Events • TravelJapanners vergapen zich aan Nijntje

AICHI – Prins Willem-Alexander was dinsdag duidelijk in zijn element toen hij de Nederlandse presentatie op de wereldtentoonstelling, Expo 2005, in het Japanse Aichi binnenliep. Het thema van het paviljoen is namelijk: water.

De kroonprins en prinses Máxima zijn op bezoek voor de nationale Holland Dag op de wereldtentoonstelling. Het was dinsdag precies 405 jaar geleden dat het eerste Nederlandse schip arriveerde in Japan.

Zelfs zonder de aandacht van de Nederlandse kroonprins is de Nederlandse vertegenwoordiging op de tentoonstelling moeilijk te ontlopen. Aan de gevel hangen twee enorm grote Delfts blauwe tegels, aan de zijkanten van de gevel steken gigantische tulpen naar buiten en voor de deur staat een menigte te genieten van een levensgrote Nijntje. „Het is waarschijnlijk de grootste publiekstrekker hier”, zegt directrice Masha van der Heijde.

Japanners van alle leeftijden zijn dol op Dick Bruna’s creatie en kinderen zijn niet meer weg te krijgen bij het Nederlandse paviljoen zodra Nijntje zich laat zien. Voor veel Japanners blijkt het een verrassing dat Nijntje een Nederlands paspoort heeft. „Veel Japanners weten niet dat Dick Bruna een Nederlander is”, laat Van der Heijde weten.

Rond de 4000 bezoekers trekken dagelijks door het Nederlandse paviljoen. „We hadden gerekend op 5 procent van de bezoekers, maar daar zitten we nu boven.” Volgens Van der Heijde zijn de reacties erg positief. „Er is een link met de Japanse geschiedenis in ons paviljoen en alles is gemakkelijk te behappen. In zeven minuten krijgen ze een hele show voorgeschoteld.” Die show is zo indrukwekkend dat bezoekers vaak een spontaan applaus geven. De multimediashow laat bezoekers Nederland als ”land van water” ervaren. Het toont hoe water invloed heeft gehad op alle facetten van de huidige Nederlandse samenleving.

Vier DLP-projectors van het Amerikaanse bedrijf Christie projecteren een maatloos beeld op een groot vierkant op de vloer in het midden van het paviljoen. Bezoekers worden omringd door muziek. Achttien speakers staan om hen heen. „We maken gebruik van de allernieuwste techniek”, legt Van der Heijde enthousiast uit. Het resultaat is een show die zo realistisch overkomt, dat sommige bezoekers geloven dat de projectie aan het begin van de show uit echt water bestaat.

„Schuin tegenover ons is het Belgische paviljoen waar bier geschonken wordt”, zegt Van der Heijde met enig vermaak. „Soms komen dronken bezoekers ons paviljoen binnen en springen in het geprojecteerde water.” Er is echter geen druppel echt water te bekennen, en ambitieuze duikers belanden tot groot vermaak van omstanders met een bons op de harde grond. „Kinderen doen dat ook. Dit hadden we niet verwacht.” Maar de bezoekers vinden het fantastisch. „Het publiek schatert het uit wanneer zoiets gebeurt.”

Rond het vierkant staat het grootste handgeschilderde tegeltableau ter wereld. Bekende Amsterdamse grachtenpanden staan er te pronken in blauwe tinten. Van der Heijde is verbaasd over de uiteenlopende reacties op het tableau. „Westerse bezoekers kijken er nauwelijks naar, maar Japanners bestuderen het zorgvuldig. Ik denk dat het komt omdat Japanners gewend zijn aan kleine details in hun eigen cultuur.” Voor veel Japanse bezoekers is de muur met tegels ook een favoriete achtergrond voor foto’s.

Toen de Nederlandse kroonprins en prinses Máxima met de Japanse prins Akishino en prinses Kiko het paviljoen bezochten, kreeg de Nederlandse afgevaardigde van het Internationaal Bloembollen Centrum (IBC), Jos Eijking, een verrassing aangeboden. Prinses Kiko liep op Eijking af, opende haar handtasje en haalde er een foto uit van een witte narcis met roze trompet: de bloem die het IBC vorig jaar naar de prinses heeft vernoemd. „Ze had de foto in een mooi plastic hoesje”, vertelt Eijking trots. Het IBC bood vorig jaar een groot aantal Kiko-narcissen aan het echtpaar aan. „Ze hebben ze in hun tuin geplant en zijn er echt verguld mee, vertelde de prinses me.”

Na het bezoek aan het Nederlandse paviljoen werd de Holland Dag officieel gevierd in de grote Expo Dome, gelegen achter het Nederlandse paviljoen. Onder het thema ”Bouwer van bruggen tussen culturen” traden de Japanse zangeres Aki Yashiro, de Portugese zangeres Christina Branco en de Nederlandse zanggroep The Gents op.

Het officiële gedeelte begon met beschaamde gezichten toen de Nederlandse kroonprins werd aangekondigd. De hele zaal stond op en begon te klappen, honderden middelbare scholieren wuifden met Nederlandse vlaggetjes en vele camera’s klikten. Maar in plaats van de kroonprins en prinses Máxima kwam een delegatie diplomaten binnenlopen!

Prins Willem-Alexander en zijn vrouw besloten hun bezoek aan de wereldtentoonstelling met een bezoek aan het Argentijnse paviljoen.

De wereldtentoonstelling in Aichi heeft plaats van 25 maart tot 25 september en heeft als thema: ”Wijsheid van de natuur”. Meer dan 125 landen, ngo’s en multinationals nemen eraan deel. De organisatoren verwachten rond de 15 miljoen bezoekers.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Click on image to see large photo
Expo 2005 Aichi
Expo 2005 Aichi
Expo 2005 Aichi
Expo 2005 Aichi

Expo 2005 Aichi
Expo 2005 Aichi
Expo 2005 Aichi
Expo 2005 Aichi

Expo 2005 Aichi
Expo 2005 Aichi
Expo 2005 Aichi
Expo 2005 Aichi

Expo 2005 Aichi

19 April 2005 - Kjeld Duits

♦ ♦ ♦

Name
Email
http://
Message
  Textile help